sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Per Ledin- Rääväsuinen agitaattori


Tällä kertaa Hockey Tiger esittelee Per Ledinin uraa. Valinta on sinänsä luonnollinen, että pian 32-vuotta täyttävä ruotsalaishyökkääjän ura limittyy vahvasti edellisviikolla esitellyt Emil Kåbergin kanssa.Ledin on yksi ensimmäisistä Rebellionin talliin kiinnitetyistä huippukiekkoilijoista ja mies onkin pelannut Rebellionin kamoilla jo vuosikaudet. Aiemmin miehen taikasauva oli Death or Glory-pääkallokuosissa, mutta tätä nykyä Rebellion räätälöi Ledinille Players Modelina mailan, joka on käytännössä Black Line Red, jossa varsi on standardi Rediä pyöristetympi versio ja lapa muotoiltu Ledinin toiveiden mukaiseksi.  Myös näitä mailoja on, tosin hyvin rajallisissa määrin, saatavilla Hockey Tigerin kautta.













Ledinin kasvattajaseura on pieni Bergnäset AIK, jolla ei tätä nykyä taida enää juurikaan olla jääkiekkotoimintaa ohjelmassaan. Ensimmäiset miesten pelit Ledin kuitenkin pelasi Björklövenissä, jossa hän myös pääsi juhlimaan nousua Elitserieniin. Tosin visiitti jäi ”ranskalaiseksi” ja jo seuraavalla kaudella ”Löven” putosi takaisin Allsvenskaniin. Ensimmäisen ulkomaan visiittinsa Ledin teki kaudella 2000-2001, kun mies suuntasi rapakon taakse. Sarjana oli ECHL ja seurana sittemmin kuopattu Baton Rouge Kingfish. ECHL-urasta ei kuitenkaan tullut suurmenestystä ja ruotsalainen palasi kesken kauden takaisin kotimaahansa ja siirtyi Luleån riveihin. Varsinainen läpimurto Elitserienin eliittiin tapahtui kuitenkin vasta kaudella 2004-2005, kun Ledin merkkautti 46 ottelussa 36 pistettä. Samalla kaudella hän teki myös maajoukkuedebyyttinsä Tre Kronorin riveissä.

Kaudeksi 2005-2006 Ledin siirtyi Färjestadin riveihin, jossa hän yhdessä Emil Kåbergin kanssa muodosti ”Bruise Brothers” -nimellä tunnetun parivaljakon. Nimi tuli siitä, että nämä kaksi aiheuttivat erittäin fyysisellä pelityylillään paljon mustelmia vastustajille. Lediniä ei tunnetakaan varsinaisena taitopelaajana, vaan kovana energiapakkauksena ja agitaattorina jota vastaan on äärimmäisen ikävä pelata. Kovasta pelityylistä henkivät myös miehen rangaistusminuutit, jotka kaudesta toiseen ylittävät 100 minuuttia. Färjestadin vuodet olivat kuitenkin todella menestyksekästä aikaa Ledinin uralla ja jo ensimmäisellä kaudella hän pääsi nauttimaan Elitserienin mestaruudesta. Erittäin kiihkeissä pudotuspeleissä rapattiin kovaa niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Kyseiseltä pelikaudelta jäi elämään parikin legendaa; ensimmäinen on tämä klippi, jossa Ledin ensimmäisen finaalin suorassa TV-haastattelussa haukkuu Frölundan maalivahti Tommy Saloa läskiksi ). Toinen episodi, joka aiheutti myös poliisitutkinnan, nähtiin kun Ledin (jälleen Frölundaa vastaa) kimpaantui siitä ettei Färjestadin maalia hyväksytty videotarkastuksessa. Miehen kommentit (vapaasti suomennettuna ja kaunistellen Ledin kutsuu toimihenkilöä lihavaksi romaaniväestön edustajaksi) ikuistuivat jälleen televisiolähetykseen. Tämän tapahtuman pääsette todistamaan klikkaamalla tästä.

Mestaruuteen huipentuneen kauden jälkeen Ledin teki NHL-sopimuksen Columbus Blue Jacketsiin. NHL kuitenkin hylkäsi sopimuksen muotoseikkoihin liittyneiden virheiden takia. Näin ollen Ledin jatkoi vielä vuoden Färjestadissa. Seuraavaksi kaudeksi hän siirtyi HV-71:n riveihin ja osallistui myös Moskovan MM-kisoihin, joissa hän saldotti viisi syöttöpistettä seitsemässä ottelussa. Tämän jälkeen Colorado Avalanche tarjosi Ledinille sopimusta, johon pelimies myös tarttui. Kausi meni kuitenkin pääosin AHL:n Lake Erie Monstersin riveissä, vaikka loppukaudesta mies pääsi debytoimaan NHL:ssä. Huomionarvoista on se, että NHL-debyytti tapahtui 30-vuotiaana. NHL-ura jäi kuitenkin muutaman ottelun mittaiseksi ja seuraavalle kaudelle Ledin palasi takaisin Ruotsiin ja HV-71:een kauden päättyessä mestaruusjuhliin. Keväällä 2009 mies solmi peräti 6-vuotisen sopimuksen seuran kanssa, joten Ledinin värikäs ura tulee myös loppumaan Jönköpingissä.

Loppuun vielä muutama pätkä Ledinin uran varrelta:

Kuvakollaasi:

HV-71- fanin tribuutti:

Hockey Tiger Oy:n verkkokauppaan (www.hockeytiger.fi) on lisätty uutena tuotteena Archangel-komposiittimaila. Tällä hetkellä saatavana Lidström-lapamallilla, mutta muitakin lapoja tulee saataville lähiaikoina.