tiistai 14. toukokuuta 2013

NHL:n maalivahtilegendat



Tällä kertaa Sateentekijä muistelee legendaarisia NHL-maalivahteja muutaman vuoden takaa ja nimenomaan sellaisia, jotka jäivät lähinnä kakkosmaalivahdin roolin. Mitä näille maalivahdeille nykyään kuuluu?

Robb Stauber
Vuonna 1986 Los Angeles Kingsin varaama Robb Stauber pelasi NHL:ssä yhteensä neljällä eri kaudella. Hänen varanneen Los Angelesin riveissä hän debytoi kaudella 1989-1990, jossa kuitenkin maineteot jäivät vielä tekemättä 7.95 päästettyjen maalien keskiarvolla. Yhteensä 62 NHL-ottelua pääasiassa Kingsien riveissä pelannut Stauber pelasi myös kuusi ottelua Buffalon riveissä kaudella 94-95.
Stauberin uran kohokohtiin kuuluu maalinteossa onnistuminen AHL:ssä kaudella 95-96, sekä kaksi kertaa vuoden maalivahtivalinnat NCAA:ssa.

Nykyisin Robb toimii Minnesotan yliopistojoukkueen maalivahtivalmentajana. Hän pelaa myös jääpalloa ja oli myös mukana USA:n maajoukkueessa vuonna 2010 peräti 43-vuotiaana. Hänellä on myös jääkiekon puolella maalivahtienharjoituskeskus nimeltä Stauber’s Goalcrease.


Kay Whitmore
Hartford Whalersin varaama Kay Whitmore pelasi pääosan NHL-urastaan Vancouver Canucksin riveissä. Koko NHL-uran hänen roolinsa oli kuitenkin toimia kakkosmaalivahdin roolissa, kun Vancouverissa selkeänä ykkösmaalivahtina torjui Kirk McLean.

Kakkoskierroksella NHL:ään vuonna 1985 varattu Whitmore pelasi enimmillään 32 ottelua kauden aikana NHL:ssä.Whitmoren ura NHL:ssä näytti jo päättyneen kauden 94-95 jälkeen, kun Vancouver ei enää tarjonnut jatkosopimusta. Seuraavat kaudet kuluivatkin farmisarjoissa ja yksi kausi jopa Ruotsin Elitserienissä. Whitmore kuitenkin taisteli itsensä vielä takaisin maailman kovimpaan kiekkoliigaan ja sai pelata Boston Bruinsin riveissä viisi ottelua kaudella 2000-2001. Ja kuinka moni voi käsi sydämellä sanoa, että tiesi Whitmoren pelanneen yhden ottelun myös Calgary Flamesin riveissä kaudella 2001-2002!? Se jäikin samalla myös hänen uransa viimeiseksi kaudeksi.
 
Viimeisten vuosien aikana Kay Whitmore on nähty maalivahtivalmennuspuuhissa, sekä myös kommentaattorina NHL-lähetyksissä.


Rick Tabaracci
Torontossa vuonna 1969 syntynyt Rick Tabaracci pelasi urallaan peräti 11 kautta NHL:ssä. Hänet varasi Pittsburgh vuonna 1987 toisella kierroksella. Hän ei kuitenkaan pelannut koko uransa aikana kuin yhden ottelun Penguinsin riveissä ja hän toimikin kunnon kiertolaisena taalaliigassa.

Yhteensä 286 kestäneellä NHL-urallaan hän edusti seitsemää eri seuraa. Parhaiten hänet muistetaan kuitenkin Winnipeg Jetsin, Washington Capitalsin ja Calgary Flamesin riveistä. Vuonna 2000 NHL:ään liittyivät uusina laajennusjoukkueina Minnesota ja Columbus. Laajennusjoukkueet saivat tuttuun tapaan varata pelaajia muista joukkueista ja Columbus päätti varata koko varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana Rick Tabaraccin. Hän ei kuitenkaan koskaan pelannut peliäkään Columbuksen riveissä vaan lopetti uransa IHL-liigassa keväällä 2001.


Stephane Fiset
Stephane Fiset varattiin NHL:ään vuonna 1988 Quebec Nordiquesin toimesta kakkoskierroksella. Canadassa koko maan parhaaksi juniorimaalivahdiksi kaudella 88-89 valittu Fiset pelasi NHL-urallaan yhteensä 390 ottelua. Hän vietti useita kausia Quepecin riveissä, mutta ei ollut selkeä ykkösmaalivahti kuin vain yhdellä kaudella. Niinpä hän päätyikin kaudeksi 96-97 Los Angelesin riveihin, jossa oli yhdellä kaudella selkeänä ykkösmaalivahtina ja muuten jakoi tasaisesti torjuntavastuun. Uran viimeisellä kaudella hän pelasi kaksi ottelua Montreal Canadiensien riveissä kaudella 2001-2002.

Fisetin uran hienoin hetki ajoittuu kaudelle 1995-1996, jolloin hän voitti Stanley Cupin Colorado Avalanchen riveissä. Heti Stanley Cup voiton jälkeen hänet muuten kaupattiin Los Angelesiin.


Craig Billington
Kanadalainen Billington varattiin NHL:ään vuonna 1984 New Jersey Devilsin toimesta. Nuorten MM-kultaakin voittanut Billington pelasi NHL-uransa ensimmäiset kaudet juuri Devilsin riveissä, jossa hän oli kuitenkin selkeä kakkosmaalivahti Chris Terrerin takana. Ja lopulta Billington häipyi organisaatiosta huippulupaavan Martin Brodeurin tieltä. Suuntana oli Ottawa.

NHL:n hännänhuipun riveissä Billington sai ensimmäistä kertaa kunnon mahdollisuuden ykkösmaalivahtina. Huumaa kesti kuitenkin vain yhden kauden verran, sillä jo seuraavalla kaudella ykkösmaalivahdin tontin valtasi Don Beaupre ja Billington kaupattiin Bostoniin.

Hän pelasi tuon Boston-kauppansa jälkeenkin vielä kahdeksan kautta NHL:ssä ja kaikki ne selkeänä, mutta luotettavana kakkosmaalivahtina. Bostonista hän siirtyi Coloradon kautta Washingtoniin. Turussa asuvat ihmiset ehkäpä tietävät Länsikeskuksen Intersportin kyljessä olevasta mainostaulusta, jossa on Washington Capitalsin NHL-maalivahdit. Toinen heistä on Olaf Kolzig, mutta arvatkaapas kuka se toinen on?


Viidentoista vuoden NHL-ura pelaajana saa nykyään jatkoa muissa tehtävissä, sillä hän työskentelee Colorado Avalanchen riveissä, jossa hänen päävastuuna on pelaajien kehittäminen.


Wade Flaherty
WHL, ECHL ja IHL:n kautta NHL-ympyröihin noussut Flaherty varattiin taalaliigaan vuonna 1988 Buffalo Sabresin toimesta. Ensimmäinen joukkue jossa hän pääsi NHL:ää pelaamaan oli kuitenkin San Jose Sharks ja debyytti tapahtui kaudella 91-92. Hän tahkoikin Sharksin organisaatiossa aina kuuden kauden ajan, jossa sahasi NHL:n ja AHL:n väliä. Enimmillään hän pelasi 24 ottelua saman kauden aikana San Josen riveissä.
Syksyllä 1997 oli vuorossa muutto New Yorkiin ja paikallisen Islandersin organisaatioon. Siellä vierähtikin taas neljä kautta, mutta taaskaan Flaherty ei pystynyt lunastamaan itselleen ykköstorjujan paikkaa. Islandersista hän lähti keväällä 2001. Sen jälkeen hän pelasi vielä seuraavan kolmen kauden ajan alle 10 ottelua Tampa Bayn, Floridan ja Nashvillen riveissä. 

Sen jälkeen suuntana oli AHL, josta häntä ei enää koskaan nostettu takaisin NHL:ään. Hän niitti kuitenkin mainetta AHL:ssä, jossa san saavutti vuosien 2003-2008 aikana yhden AHL-mestaruuden, sekä AHL:n pudotuspelien parhaan pelaajan palkinnon. Tulipa hänelle myös yksi valinta AHL:n kakkostähdistökentälliseenkin.
 
Ura AHL:ssä loppui keväällä 2008 ja sen jälkeen suuntana olikin todella eksoottinen Aasian liiga. Hän teki sopimuksen Kiinaan, jossa joukkueeksi valikoitui China Sharks. Hän toimi joukkueensa ykkösmaalivahtina ja seurassa myös maalivahtivalmentajana. Yhden kauden visiitti Kiinaan toi mukanaan palkinnon sarjan parhaana maalivahtina. Hän lopetti maalivahtiuransa siihen.

Pelaajauransa jälkeen hän toimi hetken aikaa myös Kiinan maajoukkueen maalivahtivalmentajana, josta siirtyi Chicago Blackhawksin maalivahtivalmentajaksi. Siellä vierähti pari kautta, kunnes hän siirtyi nykyisen työnantajansa Winnipeg Jetsin maalivahtivalmentajaksi.


Corey Schwap
Kanadassa North Battlefordissa vuonna 1970 syntynyt Schwab sai NHL-varauksen vasta parikymppisenä. Hänet varasi New Jersey Devils, jonka organisaation farmijoukkueet tulivat hänelle tutuiksi. Todelliseen liekkiin hän pääsi AHL:ssä Albany River Ratsin riveissä kaudella 1993-1994. Hän piti ykköstorjujan paikkaa hallussaan pari kautta, jonka aikana hänet valittiin sarjan kakkostähdistöön ja hänellä oli sarjansa paras päästettyjen maalien keskiarvo. Kaudella 94-95 hän johdatti yhdessä Mike Dunhamin kanssa Albany River Ratsin sen historian ensimmäiseen AHL-mestaruuteen.

Seuraavalla kaudella hän pääsi myös haistelemaan NHL-tunnelmia kymmenen ottelun verran  Seurassa oli kuitenkin jo Martin Brodeur, joten Schwab kaupattiin Tampa Bayhin kaudeksi 96-97, jossa oli myös luvassa enemmän torjuntavastuuta. Kolmen kauden aikana 81 NHL-ottelua, mutta ykköstorjujan paikka ei hänelle auennut.

Seuraavat kaudet kuluivat pääasiassa pelkästään AHL:ssä, kunnes Toronto nappasi hänet kaudella 2001-2002. Torontossa hän pelasi 30 ottelua hyvillä tilastoilla, josta hänen matka jatkui takaisin Devilsin organisaatioon. Siellä vierähti vielä pari kautta, jossa mainitsemisen arvoinen seikka on koko NHL:n paras päästettyjen maalien keskiarvo ja torjuntaprosentti kaudella 02-03, mutta hän ei pelannut kuin 11 ottelua kauden aikana.

Pelaajauran loputtua hän on toiminut NHL:ssä maalivahtivalmentajana ja hänen nykyinen työnantajansa on San Jose Sharks.

Ja loppuun vielä pieni kaupallinen tiedote: Tiikerin nettikaupasta Frontierin veskarinkölit loistavalla hinta-/laatusuhteella. Samoja mailoja voit bongata useamman MM-kisavahdin käsistä...:

http://www.hockeytiger.fi/category/7/maalivahdin-mailat