torstai 27. kesäkuuta 2013

Slovakian kultainen sukupolvi



Slovakian jääkiekossa on tapahtumassa samankaltainen sukupolven vaihdossa kuin esimerkiksi Suomen jalkapallomaajoukkueessa on jo ehtinyt tapahtua. Slovakian jääkiekkoilun kirkkaimmat tähdet ovat joko lopettaneet uransa tai pelaavat viimeisiä vuosiaan. Muistellaanpa muutamaa nimekästä slovakialaista NHL-uraakin tehnyttä pelaajaa.

Josef Stumpel
Vuonna 1972 syntyneen Josef Stumpelin NHL-ura kesti vuodesta 1991 aina kevääseen 2008 saakka. Stumpel pelasi suurimman osan NHL-urastaan Boston Bruinsin ja Los Angeles Kingsin riveissä. Keskushyökkääjänä pelannut Stumpel nakutti parhaalla NHL-kaudellaan 79 pistettä, mutta suurimmaksi osaksi uraansa hän teki sen takuuvarmat 50-60 pistettä kauden aikana. Menestys NHL:ssä kiersi kuitenkin Stumpeliä hyvinkin kaukaa, joten hänen uransa parhaaksi saavutukseksi jäi jääkiekon Maailman Mestaruus Slovakin paidassa keväällä 2002.  Hän piipahti myös Oulun Kärppien riveissä kaudella 2011-2012. Peliura jatkunee ensi kaudellakin.

Stumpelin suosimat puumailat ovat tänä päivänä harvinainan näky


Miroslav Satan
Syksyllä 1995 NHL-debyyttinsä Edmonton Oilersin riveissä tehnyt Miroslav Satan teki myös mittavan NHL-uran. Satan pelasi yhteensä yli 1000 NHL-ottelua ja kaikkein parhaiten hänet muistetaan varmasti Buffalon riveistä. Yhteensä kolme kertaa Slovakian parhaimmaksi jääkiekkoilijaksi valittu Satan oli myös voittamassa Slovakian legendaarista Maailman Mestaruutta vuonna 2002. Satan ehti urallaan voittaa myös Stanley Cupin keväällä 2009 Pittsburgh Penguinsin riveissä. Viime kaudella KHL:ssä pelanneen Satanin ura jatkunee ensi kaudellakin.


Zigmund Palffy
Lähes 700 NHL-ottelua kestäneellä uralla Palffy raivasi tiensä NHL:n kirkkaimpien tähtien joukkoon. Peräti viidellä kaudella vähintään 85 tehopistettä kerännyt Palffy muistetaan parhaiten NHL:stä New York Islandersin ja Los Angelesin riveistä. ”Ziggyn” ura näytti jo päättyneen loukkaantumiseen Pittsburghissa kaudella 2005-2006. Kokonaisen välivuoden jälkeen Palffy kuitenkin palasi kotimaansa liigaan ja teki välittömästi tuhoisaa jälkeä, josta osoituksena toinen kausi kotimaassaan paluunsa jälkeen, jolloin hän teki aivan käsittämättömät 99 tehopistettä 53 ottelussa. Palffy piti kaudella 2009-2010 jälleen välivuoden, mutta palasi kehiin vielä senkin jälkeen ja oli jälleen huipputehokas. Myös Palffyn CV:stä löytyy MM-kulta keväältä 2002. Ja myös Palffyn ura jatkunee ensi kaudellakin.


Zdeno Chara
206cm ja 117kg kertovat hyvin paljon siitä millainen puolustajajärkäle on kyseessä. Edelleen NHL:n parhaimpiin puolustajiin kuuluva Chara on jo 1000 NHL-ottelun veteraani. Uransa parhaat vuodet Bostonissa pelannut Chara pelaa edelleen ja oli kauden 2012-2013 Stanley Cup-finaalien hävinneen joukkueen riveissä. Stanley Cupin voitto hänellä on kuitenkin keväältä 2011. Kauden 2008-2009 päätteeksi hänet palkittiin NHL:n parhaan puolustajan pystillä. Toisin kuin monet muut tämän jutun pelaajat, niin Chara ei ollut voittamassa Slovakian MM-kultaa vuonna 2002. Hänellä on sopimus Bostonin kanssa aina kevääseen 2018 saakka.
 
Chara edusti edellisen työsulun aikana Färjestadia.

Peter Bondra
Lähes koko NHL-uransa Washington Capitalsin riveissä pelannut Bondra pelasi taalaliigassa yhteensä 1081 ottelua. Tehokkaimmalla kaudellaan 85 pistettä nakuttanut Bondra esiintyi viisi kertaa NHL:n All Star ottelussa ja maalikuninkuuden hän voitti NHL:ssä kahdesti. Bondran uraan liittyy myös sellainen legendaarinen seikka, että hän aloitti NHL-uransa samaisessa ottelussa kuin legendaarinen Jaromir Jagr. Lempinimellä Bonzai tunnetun Capitals-legendan uran kohokohtiin kuuluu MM-kulta vuodelta 2002. NHL-uransa kauteen 2005-2006 päättänyt Bondra toimi pelaajauransa jälkeen neljä kautta Slovakian maajoukkueen managerina.


Marian Hossa
NHL-uransa Ottawa Senatorsissa käynnistäneen Marian Hossan ura jatkuu NHL:ssä vielä tänä päivänäkin. Hossa on pelannut peräti neljä kertaa Stanley Cupin finaaleissa, joista kaksi kertaa hän on poistunut mestarina. Stanley Cupit Hossa voitti Chicagon riveissä 2010 ja 2013. Reilut 1000 ottelua ja yli 900 tehopistettä sisältävän NHL-uran lisäksi Hossa on neljä kertaa valittu maansa parhaimmaksi jääkiekkoilijaksi. Kolmet Olympiakisat pelannut Hossa ei ollut mukana MM-kultaa voittaneessa Slovakian joukkueessa. Hossan sopimus Chicagon kanssa jatkuu, mutta huhuissa on kerrottu seuran ostavan hänen sopimuksensa kesällä ulos.


Pavol Demitra
Kaudella 1993-1994 NHL-uransa aloittanut Pavol Demitra pelasi NHL-uransa parhaat kautensa St.Louis Bluesin riveissä. Parhaalla kaudella yhteensä 93 pistettä taalaliigassa tehnyt Demitra teki NHL-urallaan yhteensä 768 pistettä. Urallaan Demitra voitti NHL:ssä Lady Byng Memorial Trophyn kaudella 1999-2000 ja Demitra pelasi NHL:n tähdistöotteluissa vuosina 1999, 2000 ja 2002. Kausi 2009-2010 jäi Demitran uran viimeiseksi NHL-kaudeksi, jolloin hän pelasi Vancouverin riveissä vaatimattomilla tehoilla. Hän teki kaudeksi 2010-2011 sopimuksen Venäjälle KHL-joukkue Lokomotiv Jaroslavlin kanssa. Siellä hän ehti pelata yhden kauden, kunnes hänen elämänsä päättyi traagisesti lento-onnettomuudessa Lokomotivin joukkueen ollessa matkalla kauden 2011-2012 avauspeliin. Jääkiekon MM-kisoissa 2012 Slovakian hävittyä finaalipelin Venäjälle, joukkueen kapteeni Zdeno Chara puki Demitran pelipaidan ylleen kunnioittaen tämän muistoa.
 
Pavol Demitra, RIP.
Siinä tämänkertainen blogi ja varmasti kovia nimiä jäi mainitsemattakin Slovakian jääkiekkoilusta.

Pavol Demitran muistoa kunnioittaen:

-Rainmaker-