perjantai 15. maaliskuuta 2013

Fredrik Norrena från Jeppis




Hieman harvemmin jääkiekon takia otsikoissa esiintyvä Pietarsaari toimi Fredrik Norrenan kasvualustana. Nuorena poikana Turkuun muuttanut Norrena täyttää tänä vuonna jo 40-vuotta. Mitä kaikkea Norrenan uraan on mahtunut?

IFK Lepplaxin kasvatti Fredrik Norrena pelasi aikuisiän kynnyksellä kasvattajaseuransa edustusjoukkueessa alasarjoja, ennen kuin oli aika muuttaa suurempiin ympyröihin. Norrena päätyi Turkuun ja TPS:n organisaatioon.

Kaudeksi 1992-1993 Turkuun siirtynyt Norrena pelasi alkuun pääasiassa seuran A-junioreissa, mutta pääsi kuitenkin silloin tällöin haistelemaan myös edustusjoukkueen ilmapiiriä. Ensimmäisellä kaudella pelattuja liigaotteluita tuli kaksi kappaletta ja toisella kaudella jo 10 ottelua.
Pari ensimmäistä vuotta kilpailu peliajasta oli todella kovaa Jouni Rokaman ja Kimmo Lecklinin kanssa.

Fredrik sai jalkansa mukavasti oven väliin kaudella 1994-1995. Norrena, Rokama, Lecklin ja edustusjoukkueeseen noussut Miikka Kiprusoff taistelivat kaikki neljä samasta pelipaikasta. Maalivahtinelikosta lopulta Norrena merkkautti eniten pelejä runkosarjassa – 22 kappaletta. TPS myös marssi Norrenan johdolla playoffeissa aina Suomen Mestaruuteen saakka. Edelliskevään hopeamitalit vaihtuivat näin ollen kultaisiksi.

Hieman erilainen kuva Norrenasta Blue Jackets-vuosilta

Legendaarinen Jouni Rokama lopetti uransa mestaruuteen, mutta taistelu peliajasta TPS:n maalin suulla kävi silti erittäin kiivaana seuraavallakin kaudella. Lecklin pelasi oikeastaan koko kauden farmissa Kiekko-67:n riveissä, mutta edustusjoukkueessa oli Norrenan ja Kiprusoffin lisäksi jälleen uusi maalivahtilupaus mukana. Nyt myös Jani Hurme oli mukana ottamassa osansa tarjolla olevasta peliajasta. Norrena kantoi suurimman osan vastuusta runkosarjassa, mutta hopeamitaleihin päättyneellä kaudella hänen tililleen ei merkattu yhtään playoff-ottelua.

Norrena jäi vielä seuraavaksi kaudeksi TPS:n organisaation, mutta joutui pettymään suuresti. Jani
Hurme valtasi ykkösmaalivahdin paikan ja Norrenan oli tyytyminen farmipeleihin. Lopulta Norrenan kausi päättyi vuokralla Tukholman AIK:ssa.

Pietarsaaren maalivahtiylpeys vietti seuraavan kauden Rauman Lukossa, ennen kuin palasi jälleen Aurajoen rannoille ja TPS:ään. Norrenan paluu TPS-paitaan olikin sitten varsinaista mitalisadetta. Vaikka peliaikaa olikin aina jakamassa Miikka Kiprusoff tai Antero Niittymäki, niin kolme seuraavaa kautta tuottivat kolme Suomen Mestaruutta. On kuitenkin todettava, että oikein missään välissä Norrena ei ollut selkeä ykkösmaalivahti TPS:ssä. Neljäs kausi tällä visiitillä päättyi pettymykseen ilman mitalia. Palkintona hyvin menneestä kaudesta tuli kuitenkin kutsu kevään 2002 MM-kisoihin, jossa Jussi Markkanen toimi Suomen ykkösmaalivahtina.

Vuosi 2002 oli siinäkin mielessä Norrenalle ainutlaatuinen, että pietarsaarelainen varattiin myös NHL:ään Tampa Bay Lightningin toimesta 7.kierroksella.

Seuraavaksi ”Nortilla” oli vuorossa Ruotsin valloitus. Ruotsissa vierähti yhteensä neljä kautta. Ensimmäinen vuosi meni Frölundassa ja kolme seuraavaa Linköpingissä. Kausi Frölundassa päättyi myös Elitserienin Mestaruuteen. Noiden neljän vuoden aikana Norrenalle sateli myös kutsuja Suomen maajoukkueeseen – mies sai vyölleen kolmet MM-kisat sekä yhdet Olympialaiset lisää. Vaikka Niittymäki olikin Suomen ykkösmaalivahtina vuoden 2006 Torinon Olympilaisissa, niin myös Norrena pääsi debytoimaan Olympiakaukaloissa noiden kisojen aikana. Samaisen kevään MM-kisoista Norrenalle tarttui mukaan MM-pronssi.

Norrenan CV alkoi olemaan jo sen verran kovaa valuuttaa, että se huomattiin myös Pohjois-Amerikan puolella. Kesällä 2006 Norrena solmi yhden vuoden sopimuksen hänet varanneen Tampa Bayn kanssa. Hän ei kuitenkaan ehtinyt olla kuin vajaan kuukauden Tampa Bayn palkkalistoilla, kun hänet kaupattiin Columbus Blue Jacketsiin. Tampaan matkasi maalivahti Marc Denis ja vastaavasti Columbukseen suuntaan Tampasta lähtivat Fredrik Modin ja Fredrin Norrena.

Ura Columbuksessa alkoi varsin mielenkiintoisesti. Joukkueen ykkösmaalivahtina kauteen lähtenyt Pascal Leclaire loukkaantui pian kauden alettua. Norrena syrjäytti muut tyrkyllä olleet seuran sopimusmaalivahdit ja valtasi itselleen selkeän ykkösmaalivahdin paikan. Norrenan taakse jäivät sellaiset nimet kuin Ty Conklin, Brian Boucher ja Tomas Pöpperle. Jopa 55 pelattua NHL-ottelua debyyttikaudella on todella hyvä suoritus. Myös päästettyjen maalien keskiarvo 2.78 sai seurajohdon tyytyväiseksi.

Seura palkitsi hyvät otteet debyyttikaudelta kahden vuoden jatkosopimuksella. Pascal Leclaire kuitenkin tervehtyi jälleen pelikuntoon seuraavalle kaudella ja valtasi myös takaisin itselleen ykkösmaalivahdin tontin. Norrena kuitenkin merkkautti myös toisella NHL-kaudellaan mukavat 37 ottelua.

Kaudella 2008-2009 Columbuksen maalivahtiosasto koki kuitenkin melkoisen muodonmuutoksen. Pascal Leclaire kärsi jälleen loukkaantumisista, joten Norrenalle aukesi jälleen loistava mahdollisuus. Tilaisuus jäi kuitenkin käyttämättä ja takaa ohitse nousi seuran oma varaus Steve Mason. Kerrassaan huikean kauden pelannut Mason valtasi ykköstorjujan paikan ja pelasi runkosarjan otteluista jopa 61. Norrenan 8 ottelua torjuntaprosentilla 87,2 % johtivat lopulta siihen, että Norrenan ja Columbuksen sopimus päätettiin purkaa kesken kauden. Norrenan kausi jatkui KHL:ssä AK Bars Kazanin riveissä. 11 runkosarjan ottelua ja päästettyjen maalien keskiarvo 1.52 puhuvat puolestaan. Playoffeissa sama tahti jatkui ja lopulta Norrena sai kauden päätteeksi nostaa Mestaruuden merkiksi Gagar Cupin voittopystiä (KHL:n Mestaruuspokaali). Norrena pelasi myös ratkaisevassa finaaliottelussa nollapelin.
Norrena on jo pitkään luottanut Frontierin mailoihin.

Vajaa kausi KHL:ää kuitenkin riitti Norrenalle ja hän päättikin muuttaa takaisin tuttuihin maisemiin Ruotsiin ja Linköpingiin. Siellä vierähtikin seuraavat kolme kautta ja kaikilla kausilla Norrena pelasi vähintään 45 ottelua. Hyvin menneistä kausista ”kiitoksena” kuitenkin seurajohto päätti purkaa Norrenan sopimuksen kesken sopimuskauden. Ottaja löytyi kuitenkin samasta sarjasta ja Norrena ruksasi nimensä Växjön sopimuspaperiin. Siellä vierähtikin kausi varsin hyvillä tilastoilla, mutta silti Växjön kausi päättyi jo runkosarjaan.

Katsellaanpa mielenkiinnolla mihin tällä hetkellä sopimukseton Norrena suuntaa seuraavaksi. Huhut ovat tuoneet Norrenaa jo pitkään takaisin Turkuun, mutta saas nähdä…

Kirjoittanut Joni ”Sateentekijä” Sjöström