perjantai 26. syyskuuta 2014

KIM TÖRNSTRÖM – ”Kannoin aina TUTON paitaa ylpeänä”



Tällä kertaa Rainmakerin piinapenkkiin pääsi vuosikaudet Mestiksessa kiekkoja torjunut ja nykyisin Suomi-Sarjassa HC Indians Kaarinan maalinsuulla pelaava Kim Törnström.

1. Aloitetaanpa puhumalla nykyhetkestä. Teit tälle kaudelle sopimuksen Suomi-Sarjan HC Indians Kaarinan kanssa. Kerroppa vähän miten päädyit sinne ja oliko myös muita vaihtoehtoja?
- No sieltä tuli kyselyä, että kiinnostaisko lähteä heille maaliin ja siinä oli sit samalla vähän valmennuskuviot esillä toiseen seuraan. Päätin sitten vielä lähteä pelaamaan, kun oli polte pelaamiseen olemassa.

2. Et ollut mukana kokoonpanossa sarjan avauskierroksella ja Indiansin kokoonpanossa taisi muutenkin olla vain 14 kenttäpelaajaa. Missäs sinä olit ja missä kaikki muut olivat?
- Nooo...siinä oli vähän kaikenlaista. Päätettiin sitten, ettei osa pelaa, kun jotain hässäkkää oli. Itellä pieni vaiva, niin ei otettu riskiä.

Kim Törnström (Kuva: HC Indiansin kotisivut)


3. Pidit viime kaudella välivuoden jääkiekosta, mutta huhujen mukaan kävit kuitenkin tryoutilla Unkarissa. Pitääkö huhu paikkansa ja miksi sopimusta sinne ei syntynyt?`
- Kyllä huhu on totta. Se oli alusta alkaen se touhu aika erikoista. Odoteltiin ensin viikkoja, että saan sopimuspaperin ja kun se tuli, niin se oli väärä. Sitten kun sain sen oikean, niin lähdin matkaan ja kun pääsin paikalle, niin vein heti kamat hallille. Ensimmäisenä meidän koutsi totesi mulle, että sulla on liian pienet patjat...Ajattelin jo siinä kohtaa, että aikamoista. No siellä oli jo entuudestaan 5 ulkomaalaista ja viisi sai olla, eli olisin ollut kuudes. Valmentaja olisi halunnut pitää mut, mutta seurajohto oli eri mieltä. Noh, oli erikoinen reissu, mut näkipähän vähän Budapestia!

4. Keskustellaanpa hetki TUTOsta. Olet TUTOn kasvatti ja tahkosit siellä todella monta vuotta Mestistä ja ainakin allekirjoittaneen mielestä näytti siltä, että et oikein koskaan saanut kunnon mahdollisuutta oikeasti. Vastuu jäi aina todella vähäiseksi. Vai miten itse kommentoit?
- Kyllähän se jäi tosi vähäiseksi ja ei oikein päässyt siihen rooliin mitä ois toivonut. Mut täytyy muistaa et oli myös kovia kavereita siinä edessä, kuten esimerkiksi Petri Koivisto ja Juha Kuokkanen. Molemmat heistä lähti TUTOsta liigaan kuitenkin. Hommia tehtiin kuitenkin paljon sen eteen, että ois päässy pelaamaan enemmän! Sitten kun olis ollu mahdollisuus antaa näyttöjä enemmän, kun tuli ykkösveskareille loukkaantumisia, niin aina hankittiin joku seuran ulkopuolelta pelaamaan!

5. Monia varmasti kiinnostaa, että minkälaiset välit sinulla tällä hetkellä on TUTOn suuntaan?
- Minun mielestäni erittäin hyvät. Onhan TUTOsta jäänyt minulle hyviä ystäviä ja kavereita ja olen aina kantanut seuran paitaa ylpeänä. Toivottavasti vielä tulee se päivä, että ollaan osa sitä seuraa...

6. Kuka TUTON maalivahdeista oli sellainen jonka kanssa oli kaikkein mukavinta tehdä duunia?
- Hyviä äijiä siinä oli kaikki, mutta eniten oltiin ehkä Kuokkasen ja Koiviston kanssa tekemisissä.

7. Näit TUTOssa myös runsaasti eri valmentajia. Nettikeskusteluissa monien mielestä esimerkiksi Petri ”Nisse” Niukkanen teilattiin aikamoiseksi turistiksi. Arvostettiinko häntä silti joukkueen sisällä?
- Täytyy kyllä nyt se sanoa, että aika pahasti on väärässä ollut kirjoittajat. Nisse on 5 suomenmestaruuden äijä kiekossa ja valmentajana kokenut ammattilainen jota pelaajat arvostaa! Hän teki paljon hyvää duunia TUTOssa ja on mielestäni loistava äijä ja koutsi!
 
Törnström muistetaan TUTOn paidasta
8. Monessakaan Mestis-seurassa (Suomi-Sarjasta puhumattakaan) ei taida olla maalivahtivalmentajaa. Miten siinä maalivahti kehittää itseään?
- Pitää vaan olla omatoiminen ja yrittää itse käydä tiettyjä tilanteita läpi ja jos mahdollista, niin käydä myös jäällä välillä omia juttuja läpi.

9. Sitten hieman arkisia asioita. Miten Suomi-Sarja pelaaja elättää itsensä?
- Kyllä ihan normi töissä joutuu käymään. Sama homma oli itsellä myöskin Mestis-aikoina. Rankkaa se on, mutta rakkaudesta lajiin!

10. Minkälaista musiikkia Indiansin kopissa kuunnellaan ja kuka on DJ?
- Virtasen Jessen bassotykillä mennään ja Huhdon Mikko soittelee kaikenlaista settiä sieltä.

11. Onko sulla vielä jotain tavoitteita jääkiekossa vai menetkö ns. kausi kerrallaan?
- Kausi kerrallaan edetään ja katsotaan kestääkö paikat vielä kauan pelaamista.

12. Paras muistosi jääkiekon parissa?
- Kyllä se on Mestiksen mestaruus ja Norjassa pelaaminen.

13. Valitsit tälle kaudelle Fischerin mailat. Mitäs olet niistä tykännyt?
- On kyllä ollut hyviä keppejä ja olen tykännyt todella paljon! Suosittelen.

Tiikeri toimittaa Kimille Fischerin mailat


14. Keiden jääkiekosta tuttujen ihmisten kanssa tulee vietettyä myös vapaa-aikaa?
- Syväsalmen Kaitsun kanssa tulee oltua paljon tekemisissä ja Tapion Jussin. On myös monia muita hyviä ystäviä kiekon puolelta kenen kanssa tulee oltua tekemisissä...

Haastattelija: Joni ”Rainmaker” Sjöström

Kim Törnströmin pelaajakortti Eliteprospectsin sivuilla:

Ps. HC Indians pelaa kotiottelunsa Kaarinan jäähallissa. Kaikki mestoille tsekkaamaan Kimin ja muiden veijareiden otteita Suomi-Sarjassa!

Ps.ps. Kimin käyttämää Fischerin GX5- mailaa voit tilata joko verkkokaupasta (http://www.hockeytiger.fi/product/76/fischer-gx5-foam-core-goalie-stick-sr) tai sähköpostitse (myynti@innosales.fi)

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

KABINETTI, YLEISÖKATO JA SARJOJEN TULEVAISUUS

Kabinettinoususta on nyt jauhettu jo muutama kuukausi. Sport nousi kabinettipäätöksellä Liigaan ja pääsarjasta tuli taas suljettu sarja, jonne voi nousta tietyin ehdoin. Miten tämä on vaikuttanut Mestikseen? Tai jopa Suomi-Sarjaan? Päätin hieman pohtia asiaa, vaikka suinkaan kaikkiin askarruttaviin asioihin en saanut vastauksia.

Jokerit lähti KHL:ään ja Vaasan Sport nostettiin Liigaan paikkaamaan tuota aukkoa. Sporthan putosi Mestiksen pudotuspeleissä jo ensimmäisellä kierroksella viime keväänä. Nyt Liigaa pelataan 14 joukkueen sarjana, jonne Mestiksen mestarilla on mahdollisuus anoa paikkaa. Ei toki saman tien, vaan siirtymävuoden jälkeen. KooKoo voitti Mestiksen viime keväänä ja sen tilannetta katsastellaan keväällä 2015, että olisiko se mahdollisesti liigakelpoinen. Tämä on mielestäni niin uskomaton juttu, että laittaa taas miettimään oikein kunnolla…

Otetaanpa tähän radikaali esimerkki. Mennään jalkapallon puolelle ja pohditaan vaikkapa Italiaa. Joukkue X voittaa ylivoimaisesti Serie B:n. Sen sijaan, että se nousisi pääsarjaan, niin sille sanottaisiinkin että, ”Odota vuosi, laita talous kuntoon, kehitä joukkuetta jne”. Juu ei, kyllä tällainen touhu on mahdollista vain Suomessa.
 
Liigan kabinettipeli puhututtaa
Mitäs sitten jos KooKoo otetaan Liigaan ja siitä vuotta myöhemmin vaikkapa TuTo. Sitten Liigassa pelaa 16 joukkuetta. Tullaanko joukkuemäärää vielä siinäkin kohtaa kasvattamaan? Tätähän tiedusteltiin jääkiekkopäättäjiltä ja vastaus oli, että asiaa pohditaan lisää sitten siinä kohtaa. Siis näinkö pitkäjänteistä tämä homma tosiaan on? Pohditaan asiaa vasta sitten, kun asia on käynyt toteen.

Uskoisin, että Liigassa tulee syyskaudella olemaan mukavasti yleisöä lehtereillä, mutta mitäs sitten alkuhuuman jälkeen? Keväälläkö taas alkaa pudotuspelihaaveet menettäneiden joukkueiden tyhjennysmyynnit? Kuinka montaa katsojaa siinä kohtaa kiinnostaa käydä katsomassa pelejä? Entä mitäs sitten kun Liigassa pelaa 16 joukkuetta? Onko tällöin entistä enemmän joukkueita, jotka myyvät tähtipelaajansa tammikuussa pois?

Mikäs sitten on Mestiksen tilanne nykyisin? Viime kauden aikana huhuiltiin jo syksyllä, että mahtaako Liigasta tulla taas suljettu sarja. TuTon päävalmentaja Ismo Lehkonen kertoi jo viime syksynä mitä tulee tapahtumaan. Mestis-seuroja tulee kuolemaan tällaisten päätösten takia. Ja kuinkas lopulta kävikään? Jokipojat joutui lähtemään Suomi-Sarjaan talousvaikeuksien takia ja HCK Keravalta laittoi lapun luukulle. Sarjaan jäi enää 10 joukkuetta. Mielenkiinnolla odotankin, minkälaisia yleisömääriä ensi kauden Mestiksessä tulee olemaan. Mestiksestähän ei voi toistaiseksi pudota.

Mestiksestä seuraava sarjataso on Suomi-Sarja, joka onkin nykyisin korkein sarjataso, josta voi myös pudota. Suomi-Sarjaa pelataan valtakunnallisena 15 joukkueen sarjana ja tiedossa on, että ”Suomi-Sarjan voittajalla on etuoikeus hakea Mestis-lisenssiä”. Eli Mestikseenkään ei enää niin vain nousta. Tällaiset päätökset tappavat unelmia suomalaisessa urheilussa. Jopa Suomi-Sarjassa pelaavilla joukkueilla pitää olla unelmia, joista varmasti se kaikkein kirkkain on sarjanousu. Mutta sekin unelma voidaan periaatteessa torpata jääkiekkopäättäjien toimesta.


Haluan tässä yhteydessä viitata ruotsalaiseen sarjajärjestelmään. Siellä pääsarjan (SHL) kaksi viimeistä ja ”1.divisioonan” (Allsvenskan) neljä parasta pelaavat keväällä kaksinkertaisen minisarjan, jonka jälkeen kaksi parasta lunastavat ensi kaudeksi pääsarjapaikat. Ottelut ovat tupaten täynnä katsojia ottelusta toiseen. Viime keväänä kun kotimaisessa Liigassa pyörivät pudotuspelit ja Ruotsissa tuo kyseinen karsintasarja, niin tuli itse katsottua mieluummin tuota jälkimmäistä vaihtoehtoa, sillä niin mielenkiintoinen se oli alusta loppuun.


Suomessa tehtiin virhe jo siinä kohtaa kun Liigasta tehtiin ensimmäisen kerran suljettu sarja. Liigan ja 1.divarin väliset tasoerot kasvoivat huimasti. Ne kasvoivat valitettavasti kasvanut niin suuriksi, ettei liigakarsinnoissa Mestis-seuroilla juurikaan ole ollut jakoa. 

Mitäs jos Suomeen tuotaisiin nyt tuollainen ruotsalaistyylinen karsintasarja? Kuvitellaanpa, että Liigassa taas flopannut TPS kohtaisi vaikkapa Kajaanin Hokin. Kuinka paljon tuossa ottelussa olisi katsojia? Veikkaanpa, että ei juuri ketään. Ja tässä tullaankin mielestäni juuri siihen kuinka toissijaiseksi sarjaksi Mestis jäi jo tuossa kohtaa, kun Liiga suljettiin ensimmäisen kerran.

Mikä sitten olisi oikea tapa Suomessa? Uskaltaisin melkein sanoa, että ainakin samantyyppinen sarjajärjestelmä kuin Ruotsissa. Siinä toki menisi aikaa, että se alkaisi käytännössä toimia ja yleisökin tajuaisi kuinka kovista peleistä on kyse.

Suomessa jääkiekkopäättäjät perustelevat, että Liiga on pidettävä suljettuna, jotta liigaseurat saavat taloutensa kuntoon. Ja kuulemma putoaminen Mestikseen olisi kuolinisku koko seuralle. Olisikohan todella näin? Ruotsissa pääsarjasta putoaminen ei todellakaan ole kuolinisku. Kyllä siellä seurat pääsevät takaisin jaloilleen ja usein myös palaavat pelaamalla pääsarjaan noin parin vuoden kuluttua.


Liiga avoimeksi!

Kirjoittanut Joni ”Rainmaker” Sjöström