keskiviikko 3. syyskuuta 2014

KABINETTI, YLEISÖKATO JA SARJOJEN TULEVAISUUS

Kabinettinoususta on nyt jauhettu jo muutama kuukausi. Sport nousi kabinettipäätöksellä Liigaan ja pääsarjasta tuli taas suljettu sarja, jonne voi nousta tietyin ehdoin. Miten tämä on vaikuttanut Mestikseen? Tai jopa Suomi-Sarjaan? Päätin hieman pohtia asiaa, vaikka suinkaan kaikkiin askarruttaviin asioihin en saanut vastauksia.

Jokerit lähti KHL:ään ja Vaasan Sport nostettiin Liigaan paikkaamaan tuota aukkoa. Sporthan putosi Mestiksen pudotuspeleissä jo ensimmäisellä kierroksella viime keväänä. Nyt Liigaa pelataan 14 joukkueen sarjana, jonne Mestiksen mestarilla on mahdollisuus anoa paikkaa. Ei toki saman tien, vaan siirtymävuoden jälkeen. KooKoo voitti Mestiksen viime keväänä ja sen tilannetta katsastellaan keväällä 2015, että olisiko se mahdollisesti liigakelpoinen. Tämä on mielestäni niin uskomaton juttu, että laittaa taas miettimään oikein kunnolla…

Otetaanpa tähän radikaali esimerkki. Mennään jalkapallon puolelle ja pohditaan vaikkapa Italiaa. Joukkue X voittaa ylivoimaisesti Serie B:n. Sen sijaan, että se nousisi pääsarjaan, niin sille sanottaisiinkin että, ”Odota vuosi, laita talous kuntoon, kehitä joukkuetta jne”. Juu ei, kyllä tällainen touhu on mahdollista vain Suomessa.
 
Liigan kabinettipeli puhututtaa
Mitäs sitten jos KooKoo otetaan Liigaan ja siitä vuotta myöhemmin vaikkapa TuTo. Sitten Liigassa pelaa 16 joukkuetta. Tullaanko joukkuemäärää vielä siinäkin kohtaa kasvattamaan? Tätähän tiedusteltiin jääkiekkopäättäjiltä ja vastaus oli, että asiaa pohditaan lisää sitten siinä kohtaa. Siis näinkö pitkäjänteistä tämä homma tosiaan on? Pohditaan asiaa vasta sitten, kun asia on käynyt toteen.

Uskoisin, että Liigassa tulee syyskaudella olemaan mukavasti yleisöä lehtereillä, mutta mitäs sitten alkuhuuman jälkeen? Keväälläkö taas alkaa pudotuspelihaaveet menettäneiden joukkueiden tyhjennysmyynnit? Kuinka montaa katsojaa siinä kohtaa kiinnostaa käydä katsomassa pelejä? Entä mitäs sitten kun Liigassa pelaa 16 joukkuetta? Onko tällöin entistä enemmän joukkueita, jotka myyvät tähtipelaajansa tammikuussa pois?

Mikäs sitten on Mestiksen tilanne nykyisin? Viime kauden aikana huhuiltiin jo syksyllä, että mahtaako Liigasta tulla taas suljettu sarja. TuTon päävalmentaja Ismo Lehkonen kertoi jo viime syksynä mitä tulee tapahtumaan. Mestis-seuroja tulee kuolemaan tällaisten päätösten takia. Ja kuinkas lopulta kävikään? Jokipojat joutui lähtemään Suomi-Sarjaan talousvaikeuksien takia ja HCK Keravalta laittoi lapun luukulle. Sarjaan jäi enää 10 joukkuetta. Mielenkiinnolla odotankin, minkälaisia yleisömääriä ensi kauden Mestiksessä tulee olemaan. Mestiksestähän ei voi toistaiseksi pudota.

Mestiksestä seuraava sarjataso on Suomi-Sarja, joka onkin nykyisin korkein sarjataso, josta voi myös pudota. Suomi-Sarjaa pelataan valtakunnallisena 15 joukkueen sarjana ja tiedossa on, että ”Suomi-Sarjan voittajalla on etuoikeus hakea Mestis-lisenssiä”. Eli Mestikseenkään ei enää niin vain nousta. Tällaiset päätökset tappavat unelmia suomalaisessa urheilussa. Jopa Suomi-Sarjassa pelaavilla joukkueilla pitää olla unelmia, joista varmasti se kaikkein kirkkain on sarjanousu. Mutta sekin unelma voidaan periaatteessa torpata jääkiekkopäättäjien toimesta.


Haluan tässä yhteydessä viitata ruotsalaiseen sarjajärjestelmään. Siellä pääsarjan (SHL) kaksi viimeistä ja ”1.divisioonan” (Allsvenskan) neljä parasta pelaavat keväällä kaksinkertaisen minisarjan, jonka jälkeen kaksi parasta lunastavat ensi kaudeksi pääsarjapaikat. Ottelut ovat tupaten täynnä katsojia ottelusta toiseen. Viime keväänä kun kotimaisessa Liigassa pyörivät pudotuspelit ja Ruotsissa tuo kyseinen karsintasarja, niin tuli itse katsottua mieluummin tuota jälkimmäistä vaihtoehtoa, sillä niin mielenkiintoinen se oli alusta loppuun.


Suomessa tehtiin virhe jo siinä kohtaa kun Liigasta tehtiin ensimmäisen kerran suljettu sarja. Liigan ja 1.divarin väliset tasoerot kasvoivat huimasti. Ne kasvoivat valitettavasti kasvanut niin suuriksi, ettei liigakarsinnoissa Mestis-seuroilla juurikaan ole ollut jakoa. 

Mitäs jos Suomeen tuotaisiin nyt tuollainen ruotsalaistyylinen karsintasarja? Kuvitellaanpa, että Liigassa taas flopannut TPS kohtaisi vaikkapa Kajaanin Hokin. Kuinka paljon tuossa ottelussa olisi katsojia? Veikkaanpa, että ei juuri ketään. Ja tässä tullaankin mielestäni juuri siihen kuinka toissijaiseksi sarjaksi Mestis jäi jo tuossa kohtaa, kun Liiga suljettiin ensimmäisen kerran.

Mikä sitten olisi oikea tapa Suomessa? Uskaltaisin melkein sanoa, että ainakin samantyyppinen sarjajärjestelmä kuin Ruotsissa. Siinä toki menisi aikaa, että se alkaisi käytännössä toimia ja yleisökin tajuaisi kuinka kovista peleistä on kyse.

Suomessa jääkiekkopäättäjät perustelevat, että Liiga on pidettävä suljettuna, jotta liigaseurat saavat taloutensa kuntoon. Ja kuulemma putoaminen Mestikseen olisi kuolinisku koko seuralle. Olisikohan todella näin? Ruotsissa pääsarjasta putoaminen ei todellakaan ole kuolinisku. Kyllä siellä seurat pääsevät takaisin jaloilleen ja usein myös palaavat pelaamalla pääsarjaan noin parin vuoden kuluttua.


Liiga avoimeksi!

Kirjoittanut Joni ”Rainmaker” Sjöström